desktop

tablet & mobile

Problemen met barsten of scheuren in donkere steenstrips?

Donkere gevelbekleding heeft een hoge zonneabsorptiefactor.  Bij blootstelling aan rechtstreekse bezonning van oostelijk tot westelijk geöriënteerde gevels kunnen de temperaturen vlot oplopen tot meer dan 70°C.

Vooral zuidwestelijke gevels zijn cruciaal. Hoe dikker het materiaal van de donkere gevel, hoe minder snel de gevel zal opwarmen, en hoe minder risico, maar toch moet één en ander vooraf worden bekeken om scheuren achteraf te vermijden.

De aanbevelingen hierover wordt vastgelegd in een ATG, hetwelk wordt uitgegeven door een officiële goedkeurings- en certificatieoperator.

De technische fiche van de gebruikte bekleding moet steeds worden opgevraagd om na te gaan of men de juiste keuze van materialen gebruikt.

Zo dient voor het gebruik van donkere, dunne steenstrips steeds vooraf een specifieke studie plaats te vinden.  Problemen zullen bij aanvang misschien niet direct optreden of zichtbaar zijn, maar nadat de steenstrips gevoegd zijn, kunnen de thermische spanningen zodanig oplopen, dat barsten en scheuren ontstaan. De vrije uitzetting wordt dan immers belemmerd.

Hebt u te maken met scheuren in uw gevel met donkere strips? Of hebt u gewoon twijfels hieromtrent? Wenst u verder onderzoek door een bouwexpert of wenst u zich tov de aannemer te verdedigen voor de foutief uitgevoerde werken?

Wij helpen u graag verder.  Neem gerust contact op met ons op gsmnr. 0479/705619 of hans@adexcon.be .

error: Content is protected !!