desktop

tablet & mobile

Hoe kan slecht geplaatste vochtkering vochtproblemen veroorzaken?

Om vochtproblemen te vermijden moet de vochtkering eerst en vooral correct worden geplaatst. Er dient rekening te worden gehouden met volgende aspecten:

  • moet op de juiste hoogte worden voorzien
  • mag niet verschoven zijn of gescheurd
  • afwaterend liggen, zodat het water volledig naar de buitenzijde van de gevel kan evacueren
  • de uitvoering van de overlappingen moet correct gebeuren
  • omhoog geplooid ter hoogte van de ramen
  • vermijden van mortelresten in de spouw, waardoor er verbinding wordt gemaakt tussen het binnenspouwblad en de buitenmuur
  • de open stootvoegen moeten tot onderaan op de vochtkering worden opengemaakt

 

Hieronder ziet u 2 foto’s van foutief geplaatste vochtkering.

Open stootvoegen

In onderstaande afbeeldingen loopt de lintvoeg gewoon door, wat fout is. Hierdoor wordt de drainering van het water, dat in de spouw gedrongen is, door de lintvoeg verhinderd. Daarom blijven belangrijke hoeveelheden regenwater op het membraan verzameld. Dit resulteert erin dat de gevelstenen na een regenbui tot een zekere hoogte volledig nat blijven staan. De gevelstenen zuigen namelijk het opgesloten water door capillariteit op. Het opgesloten water kan eventueel zelfs doordringen naar binnen toe.

Om dit op te lossen dienen de lintvoegen in het metselwerk plaatselijk te worden onderbroken en de open stootvoegen verder open gemaakt worden tot op het membraan.

Mocht u vermoeden dat er fouten zijn gebeurd bij de uitvoering van de vochtkering en u wenst een expertise door een onafhankelijke bouwexpert, aarzel niet om mij te contacteren op mijn gsmnr. 0479/705619 of hans@adexcon.be .

Ik stel een expertiseverslag op waarmee u de aannemer op zijn fouten kan wijzen en verzoeken om remediërende acties uit te voeren.

error: Content is protected !!