desktop

tablet & mobile

Waar op letten bij het isoleren van muren langs de binnenzijde

Na-isoleren kan het beste langs de buitenzijde gebeuren, maar niet elke situatie leent zich hiertoe.

Je overweegt misschien als alternatief  om te isoleren langs de binnenzijde?

Maar ook hier moet je nagegaan of de muur wel geschikt is om langs binnen te isoleren. 

Je moet ook rekening houden dat een muur die langs binnen geïsoleerd wordt, kouder en dus vochtiger wordt.  Het in de muur aanwezige vocht droogt door de koude minder snel en moet kunnen evacueren. Indien dit niet voldoende kan evacueren of de muur onvoldoende kan drogen, kan er langs de binnenzijde van de muur condensatie ontstaan en verhoogt het risico op vocht.

Bijkomend moet je alvorens te isoleren langs de binnenzijde met volgende aandachtspunten rekening houden:

  • is de muur voldoende droog? vocht kan ook veroorzaakt worden door externe factoren; opstijgend vocht of lekken in de waterleiding; indien dit het geval is, moeten die problemen eerst worden aangepakt
  • mogelijkheid dat de muur nog verder kan uitdrogen. Bij een muur die Z-ZW geöriënteerd is, kan de muur nog regelmatig nat komen te staan.  Je kan dit verminderen door een dakoversteek of damp-open vochtwerende pleisterlaag. Hier moet je opletten, want cementering of betegeling werkt vaak dampremmend, waardoor het vocht niet kan afvloeiën en dus condensatie aan de binnenzijde wordt veroorzaakt.
  • verder moet je opletten met muren van beperkte dikte en metselwerk dat vorstgevoelig is. Vorst kan afschilfering van het metselwerk veroorzaken of de mortel uit de voegen duwen. Voorts moet je nagaan of er geen leidingen in de muren zitten, die door de koudere muur nu kunnen bevriezen.

 

Inzicht van een specialist is daarom nodig om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de situatie en mogelijkheden en om voorzorgen te treffen, die problemen in de toekomst helpt voorkomen.

Adexcon kan je helpen om de toestand te evalueren en je hierin te adviseren.

Meer info, contacteer ons via mail naar hans@adexcon.be of telefonisch op 0479/705619.

error: Content is protected !!

Jaarlijks verlof

15 juli t.e.m. 5 augustus 2024

Mails worden met vertraging gelezen en telefonisch zijn we opnieuw bereikbaar vanaf 6 augustus.

Bouwverlof Adexcon