Bouwknopen, in de volksmond koudebruggen genoemd, zijn een veelvoorkomend probleem in oudere gebouwen en kunnen leiden tot warmteverlies, vochtproblemen en zelfs schimmelvorming.
Bij bouwaanvragen vanaf 2006 dient men rekening te houden met mogelijke bouwknopen en dient men deze te voorkomen.
Maar wat zijn bouwknopen/koudebruggen precies, hoe ontstaan ze en vooral: hoe kun je ze opsporen en laten oplossen? In deze blog leggen we het uit.
In wat volgt zullen we de term koudebrug gebruiken.
Wat is een koudebrug?
Een koudebrug, ook wel een warmtebrug of thermische brug genoemd, is een deel van de buitenschil van een gebouw, waar de isolatielaag doorbroken is of waar om een andere reden de thermische weerstand lager is dan de warmteweerstand van de rest van de constructie, wat leidt tot bovenmatig warmteverlies, wat dan weer kan leiden tot condensatie en vochtproblemen binnen in de woning. Koudebruggen komen vaak voor bij raam- en deuropeningen, balkons, funderingen en aansluitingen tussen verschillende bouwdelen zoals dakopstanden. In de zomer hebben ze het omgekeerde effect, dan zullen ze ongewenste warmte naar binnen brengen.
Hoe ontstaan koudebruggen?
Koudebruggen kunnen op verschillende manieren ontstaan:
- Constructieve koudebruggen – Dit gebeurt wanneer bouwmaterialen met een hoge warmtegeleiding een directe verbinding vormen tussen binnen en buiten, zoals muuraanzetten, betonnen balkons, stalen constructies en dakopstanden.
- Geometrische koudebruggen – Dit zijn plekken waar de binnen- en buitenoppervlakken van een gebouw niet in balans zijn, zoals bij hoeken van muren of daken.
- Uitvoeringsfouten – Slechte isolatieplaatsing of foutieve aansluitingen tussen bouwonderdelen kunnen koudebruggen veroorzaken. Dit komt vaak voor bij renovaties of slecht geïsoleerde nieuwbouw.
Gevolgen van koudebruggen / warmtebruggen
Koudebruggen hebben verschillende negatieve effecten op een gebouw en het wooncomfort:
- Warmteverlies: een verhoogd energieverbruik en dus hogere stookkosten.
- Condensatie: De temperatuur op koudebruggen kan zo laag zijn (lager dan het dauwpunt) dat vocht uit de binnenlucht condenseert, wat kan leiden tot schimmelvorming.
- Schimmel en gezondheidsproblemen: Vochtige muren kunnen schimmelgroei veroorzaken, wat gezondheidsproblemen kan opleveren, zoals allergieën en ademhalingsproblemen.
Hoe voorkom je koudebruggen?
Oude gebouwen zitten vol met koudebruggen. Van zodra deze gebouwen verhuurd of gedeeltelijk verhuurd worden, dienen ze te voldoen aan de geldende energieprestatie-eisen. Zo dienen deze te worden voorzien van dakisolatie en dubbele beglazing.
Het voorkomen van koudebruggen begint bij een doordachte bouw- of renovatieplanning. Adexcon kan u hierbij op weg helpen met bouwadvies. Hier zijn enkele belangrijke maatregelen:
- Continuïteit van isolatie – zorg ervoor dat de isolatielaag waar mogelijk zonder onderbrekingen wordt aangebracht, vooral bij kritische aansluitingen zoals hoeken, ramen en funderingen.
- Thermische onderbreking toepassen – Bij materialen met een hoge warmtegeleiding, zoals beton en staal, kunnen thermische onderbrekingen worden toegepast om warmteverlies (en in de zomer warmtetransport) te beperken.
- Correcte detaillering en uitvoering – Kies voor hoogwaardige bouwdetails en laat de isolatie plaatsen door een ervaren vakman om fouten te vermijden.
- Luchtdicht bouwen – Voorkom ongewenste luchtstromen die warmteverlies en condensatie kunnen veroorzaken.
Hoe spoor je koudebruggen of warmtebruggen op en los je ze op?
Koudebruggen kunnen soms moeilijk met het blote oog worden waargenomen. Daarom is een professionele inspectie door een bouwadviseur van groot belang:
- Thermisch onderzoek – met behulp van een contacttemperatuurmeter kan Adexcon warmteverliezen in je woning of gebouw nauwkeurig in kaart brengen.
- Bouwtechnische analyse – Adexcon analyseert de constructie en isolatie van je gebouw om zwakke plekken te identificeren .
- Rapportage en advies – op basis van onze bevindingen stellen we een uitgebreid rapport op waarmee je jouw aannemer kunt overtuigen om de nodige aanpassingen te doen.
- Verdediging van je belangen t.a.v. de aannemer – koudebruggen zijn verborgen gebreken en zou je aannemer moeten oplossen indien dit valt binnen de 10-jarige aansprakelijkheid. Indien gewenst, staat Adexcon je bij om je aannemer tijdens een tegensprekelijke expertise te overtuigen dat er fouten zijn gemaakt, zodat de koudebruggen effectief worden aangepakt.
Laat Adexcon je helpen
Heb je het vermoeden dat jouw woning last heeft van koudebruggen, maar weet je niet hoe je dit kunt bewijzen of tot een oplossing kan komen?
Adexcon biedt een nauwgezette analyse om het probleem vast te stellen en je aannemer in beweging te krijgen. Neem contact met ons op voor een grondige inspectie en een helder stappenplan naar een beter geïsoleerde woning!